15 август 2015 г.

Силата на семената

 
Есенциални мастни киселини (ЕМК)
д-р Петър Найденов
Продуктът представлява студен екстракт от ленено, сусамово и слънчогледово семе, кайсиеви и лешникови ядки, тиквени семки, пшеничен зародиш, шафраника, пореч, маруля, чесън, морков, лимон, портокал, маслина, черна и червена боровинка, касис, шипка и някои други растения, с добавени рибено масло и лецитин.
Това е единствения източник на пълния спектър незаменими (eсенциални)мастни киселини. Съдържа в балансиран вид 88 мастни киселини, в това число и всички незаменими.Препоръчвам го като изключително ценна хранителна добавка, еднакво полезна за болни и здрави, за деца и възрастни, за хора на умствения труд и хора, подложени на интензивни физически натоварвания.
ЕМК е добре да се вземат от всеки човек с цел балансиране на храненето, подобряване на здравето и предпазване от болести. Те са особено важни при:
* Безпричинна умора (остра или хронична)
* Проблеми с кожата, лигавиците и ставите - псориазис, артрит, ХУХК и др.
* Висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания
* Заболявания, свързани с нарушена структура на клетъчните мембрани
* Оплаквания в пубертета или климактериума
* Предменструално напрежение и други менструални смущения
* Проблеми с имунната система, възстановяване след изтощителни болести, продължителен стрес
* Недоимъчни състояния
* Проблеми със зрението
* Възпалителни проблеми
* Депресия
* Проблеми в храносмилането
* Често боледуващи деца
*Намаляване на телесното тегло (подпомагат изгарянето на вредните наситени мастни киселини) и др.
ЕМК влизат в състава на естествените мазнини и липиди на тялото и изграждат мембраните стени на всички живи клетки. Те регулират преминаването в и от клетката на различни вещества и я предпазват от токсини, бактерии, вируси и алергени. Участват в синтеза на простагландините (хормоноподобни вещества, регулиращи тъканния метаболизъм) и в поддържането на телесната температура.
Намаляват високото кръвно налягане, помагат срещу отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове и забавят процеса на неговото образуване, предпазват от атеросклероза, необходими са за функционирането на имунната система и всички жлези с вътрешна секреция - щитовидната, надбъбречните, половите и др., намаляват болките и слабостта в ставите, помагат за намаляване на теглото чрез изгаряне на вредните мазнини, стимулират растежа и доброто здраве.
С възрастта способността на човешкия организъм да използва правилно тези биохимични вещества намалява и нуждите от ЕМК нарастват. Възможно е именно липсата на ЕМК в диетата да води до атеросклероза. ЕМК стопяват атеросклеротичните плаки.
ЕМК са жизнено необходими за здравето и се наричат незаменими, защото не се произвеждат в човешкия организъм и трябва да се набавят с храната. Ако липсват, се появяват зиморничевост, окапване на косата, излющване на кожата, раздразнителност, пременструално напрежение, намаляване на фертилността на жените и оплодителните способности на мъжете, съдови увреждания, преждевременно състаряване, влошаване на умствените функции, симптоми, свързани с нарушаване на изолацията на нервните влакна и пр.
В по-високи дози ЕМК са естествени антиагреганти (не позволяват слепване на еритроцитите) и предпазват от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, белодробна емболия и смущения в периферното оросяване, в това число и гангрена. Редовното им приемане намалява опасността от смърт при хора с вече развили се сърдечни болести.
ЕМК имат антиканцерогенно, противовъзпалително и противоалергично действие, което е важно при профилактиката и лечението на артрит, астма, сенна хрема и други алергии, автоимунни и дегеративни заболявания.
Поради масовото топлинно обработване на храната и рафинирането на растителните мазнини човечеството е застрашено от дефицит на ЕМК. Въпреки това единици са хората, които са информирани по въпроса, и затова този дефицит вече е налице. На него се дължат гореописаните симптоми, които се срещат едва ли не поголовно.
Ефектът от ЕМК се увеличава при съчетание с храносмилателни ензими, CoQ10 и Зелена енергия. Още по-добри и трайни резултати се получават след по-продължително ежедневно приемане-поне 3 месеца. Дневната нужда е 3х7 до 10 капки с храната.
Двете основни форми незаменими мастни киселини за хората са Омега 3 и Омега 6. Те са предшественици на едни силнореактивни нискомолекулни хормоноподобни вещества с кратък живот, известни като простагландини (ПГА), чиято задача е да регулират непрестанно функционирането на клетките. Всеки орган произвежда свои ПГА от есенциалните мастни киселини, складирани в него. Те са от изключително значение за клетъчната мембрана, хармонизират и укрепват имунната система и предотвратяват възпалителни реакции, като онези, които се забелязват при засегнатите от артрит и алергия.
Линоленовата киселина (ЛК), гама-линоленовата киселина (ГЛК), диомо-гама-линоленовата киселина (ДГЛК) и арахидоновата киселина (АК) са мастни киселини тип Омега 6. Те се извличат от слънчогледа, шафраниката, царевицата, едроцветната пупалка и соята. Фъстъченото масло, зехтинът, палмовото и косовото масло също съдържат известно количество Омега 6.
Големи количества ГЛК има в майчиното мляко. Точно затова то е толкова ценно за развитието на мозъка и имунната система на бебето. Водещите фирми-производители на бебешки храни вече се ориентират към добавяне на ГЛК в продуктите си, но това не е достатъчно надежден начин за осигуряването й, тъй като всички ЕМК са твърде нестабилни и се разрушават лесно от досег с кислород и по-висока температура.
Алфа-линоленовата киселина (АЛК), айкозапентеновата киселина (АПК) и докозаексеновата киселина (ДЗК) са мастни киселини тип Омега 3. Те се съдържат в рибата, а вегетарианците могат да си ги набавят от лененото семе, орехите, бобовите растения и морските водорасли.

Ето някои доказани ползотворни ефекти на Омега 3:
* профилактика на сърдечни болести, инсулт и образуване на кръвни съсиреци в белите дробове;
* предпазване от рак, диабет и много дегенеративни състояния, особено такива свързани с остаряването.
* предпазване от и лечение на артрит, астма, ПМС, алергии, възпалителни заболявания, мултиплена склероза, задържане на вода в тялото, груба суха кожа и др.

Омега 3 увеличават жизнеността, гладкостта на кожата, блясъка на косата, мекотата на ръцете, плавността на мускулните движения, нормализират кръвната захар, увеличават издръжливостта при студено време и укрепват имунната система. Те са също така много важни за зрението, за развитието на мозъка на зародиша и за функционирането на мозъка у възрастните, за надбъбречните жлези и за образуването на спермата. Отразяват се благотворно върху психиката, тъй като участват в обновяването на нервните клетки. Особено необходими са на онези мъже, които водят активен полов живот с чести семеизпразвания, тъй като се губят със спермата.
Съдържанието на Омега 3 в рибата варира между 0 и 2%, докато в лененото семе то е 18-24%. Този факт е много важен и показва, че консумирането на риба за профилактика на сърдечно-съдови заболявания не е достатъчно. Много изследвания доказват това. Рибеното масло не доставя Омега 3, а АПК и следователно ограничава възможностите на тялото да произвежда каквото му е нужно от Омега 3. Оттук следва изводът, че мастните киселини от типа Омега 3 са по-добър хранителен източник от богатото на АПК рибено масло.
За разлика от много растения, лененото семе съдържа специален вид целулоза, наречена лигнин, която нашето тяло преобразува в лигнани. Те помагат при изграждането на имунната система и притежават специфични антиканцерогенни, антигъбични и антивирусни свойства. Високите нива на лигнани се свързват с намаляване на опасността от рак на дебелото черво и на гърдата.
Друго предимство на лененото олио пред рибеното масло е фактът, че рибата е богата на холестерол. Освен това рибата често е токсична, тъй като живее в силно замърсени води. Има още една причина да предпочетем лененото масло пред рибата, а именно: тя е богата на вит. А и вит. D, които във високи дози могат да бъдат токсични. В растителните храни вместо това има провитамин А - бета-каротин, който в тялото се превръща в годен за употреба вит. А, и изобщо не е токсичен.
Повече за незаменимите мастни киселини
Нека първо се спрем на заменимите мастни киселини.
Стеариновата киселина е дълговерижна и лепкава наситена мастна киселина, т. е., отделните молекули имат тенденция да се слепват помежду си. Ако консумираме прекалено много наситени мастни киселини, те в крайна сметка ще нанесат голяма вреда, тъй като затлачват кръвоносните съдове.
Линоленовата киселина (Омега 6 EМК) е полиненаситена и се разтопява при -5ОС. Тя е доста нестабилна и много лесно влиза в реакция със светлината и кислорода, поради което е нетрайна.
Алфа-линоленовата киселина (Омега 3 ЕМК) е супер ненаситена и се разтопява при -12ОС. Тя е 5 пъти по-нестабилна от линоленовата киселина и гранясва бързо, ако се изложи на светлина и кислород. Тя трябва да се извлича при пълна липса на светлина и кислород от семената, които я съдържат.
Линоленовата и алфа-линоленовата киселина са изключително важни хранителни съставки, тъй като тялото ни не може да ги произвежда, но ги използва за създаването на други мастни киселини, от които се нуждае.
Незаменимите мастни киселини са необходими за извличането на жизнена енергия от хранителните съставки и за придвижването на тази енергия из нашето тяло. Те управляват растежа, жизнеността и умственото състояние. Освен това са важни преносители на кислород, участват в производството на хемоглобин, скъсяват времето за възстановяване след умора, намаляват вредата, нанасяна от твърдите мазнини, тъй като пречат на слепването им и ги диспергират.
Човешката обмяна е устроена така, че липсата само на една необходима съставка се отразява неблагоприятно и даже фатално на здравето. Добавянето на витамини например не може да замени липсата на минерали.
Симптоми при недостиг на ЕМК:
* Екземоподобни изприщвания
* Загуба на коса
* Чернодробна дегенерация
* Смущения в поведението
* Бъбречна дегенерация
* Прекомерно потене, съпроводено от жажда
* Отслабване на функциите на жлезите
* Намалена устойчивост срещу инфекции
* Бавно зарастване на рани
* Стерилност при мъжете
* Спонтанни аборти у жените
* Артритоподобни състояния
* Проблеми със сърцето и кръвоносната система
* Забавен растеж.

Признаци за недостиг на алфа-линоленова киселина:
* Забавен растеж, слабост
* Нарушаване на зрението и способността за заучаване
* Намалена координация при движение
* Парене и тръпнене в крайниците
* Промени в поведението
* Високо ниво на триглицеридите (мазнините) в кръвта
* Високо кръвно налягане
* Лепкави еритроцити
* Суха кожа
* Влошаване на умственото състояние
* Ниско ниво на метаболизма
* Някои видове имунна дисфункция
За да бъдем здрави, линоленовата киселина трябва да осигурява 3-6% от приеманите калории или около 1 супена лъжица дневно. Алфа-линоленовата киселина ни е нужна в 2 до 5 пъти по-малки количества от линоленовата или около 1-2 чаени лъжички на ден.
Незаменимите мастни киселини имат нужда особено от витамините А, В3, В6, С, Е и минералите магнезий и цинк, за да изпълняват своята роля. Ето защо е важно те да се комбинират с водорасли AFA, тъй като по този начин осигуряваме на практика всички необходими за тялото ни хранителни съставки.
Връзката мастни киселини - протеини
Незаменимите аминокиселини, които образуват протеините, и незаменимите мастни киселини работят съвместно в нашето тяло за производството на жизнена енергия. Те действат синергично, т. е. ефектът им се увеличава, когато се употребяват заедно. Незаменимите мастни киселини са отрицателно заредени, а незаменимите аминокиселини - положително. Те се привличат едни други и се съчетават. Така се образуват липопротеините - цяло семейство органични съставки, които изграждат абсолютно всички части на тялото. Такива са например фосфолипидите, които образуват мембраните на всяка клетка в тялото, или хемоглобина в кръвта.
Много е важно протеините и незаменимите мастни киселини да се съчетават правилно и да се балансират. Ако консумираме прекалено много протеини и намалим количеството на незаменимите мастни киселини, токсичността на протеините нараства. Тя обаче намалява, ако увеличим дажбата си от незаменими мастни киселини.
Лененото семе се смята за един от най-добрите източници на ЕМК. Искам да подчертая, че препаратът Зелена Есенция на АкваСорс съдържа много други ценни съставки, което го прави много по-пълноценен в сравнение с лененото семе. Освен това той е несравнимо по-лесен и удобен за употреба!
Лененото семе е особено ценно при мастна дегенерация на сърдечносъдовата система, рак, диабет и др. То е снабдено с всички антиоксиданти, необходими за поддържане на маслото в семето свежо: каротин, вит. В1, В2, С, Е, лецитин и фосфолипиди. Освен това съдържа 100 пъти повече лигнани от следващия най-богат техен източник. (В лененото масло се запазват само 2% от лигнаните в лененото семе.) Те имат антивирусни, антигъбични, антибактериални и противоракови свойства.

Още информация ще намерите в раздела Суперхрани от растителния свят 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че споделяте с нас Вашето мнение :-)