21 март 2014 г.

Началото е най-важно

От къде да започнем !

            Непрекъснатото влошаване на екологичните показатели на човешкия живот, стреса и неправилното хранене се отразяват крайно неблагоприятно на полезната чревна микрофлора. Отлагането на огромно количество токсини в дебелото черво, т.н.”чревна токсемия” е основната, но често скрита причина за редица заболявания. В народната медицина от хлядолетия е известно, че здравето зависи от състоянието на дебелото черво и не напразно древните китайски лечители са казали, че смъртта дебне от стомаха. Липсата на достатъчно популярни познания за полезните бактерии и тяхната, без  преувеличаване - жизненоважна функция са причина за неоснователното пренебрегване на един ефективен лечебен и профилактичен метод, а именно добавянето към ежедневната храна на достатъчни количества полезни микроорганизми.
            Лактобацилите и бифидобактериите принадлежат към общо семейство със сборното име пробиотици - т.е. бактерии-приятели на човешкия организъм. Пробиотик означава „за живота”.С други думи казано това е обратното на антибиотика. Тези бактерии отговарят за нормалната екология на чревния тракт. Лактобацилите и бифидобактериите имат общи свойства и се различават най-вече по спицификата на антимикробалните вещества (бактерицини), които отделят. Консумирането на преработена храна, хлорирана и флуорирана вода, алкохол, приемането на лекарства - антибиотици, кортикостероиди, химиотерапевтици, стрес и преумора увреждат нормалната чревната флора с което създават условия за развитие на болестотворни микроорганизми. Това е особено опасно за всички възрасти, но при малките деца, стари и изтощени хора може да има фатални последици.
            Лактобацилус ацидуфилус се съдържа в големи количества в млечните храни при консумирането, на които се заселва в храносмилателния тракт и долните етажи на пикочо-половата система.
            Бифидобактериите се заселват първи в дебелото черво на новороденото и са особено важни за пълноценното развитие на имунната система.
            Пробиотиците отговарят за балансиране на чревната флора и спомагат за поддържане на екологията в стомашно-чревния  тракт, борейки се с болестотворните микроорганизми. В борбата за оцеляване с последните, пробиотиците имат и други специфични оръжия :произвеждат бактерицидни вещества ,млечна и оцетна киселина и директно унищожават или подтискат растежа на болестотворните  микроорганизми чрез подкиселяване на чревното съдържимо. Установено е, че пробиотиците  притежават способността да произвеждат хормони и витамини от групата В и К.. Те подтискат активността на някой от вредните бактерии в следствие, на което намалява образуването на канцерогенни субстанции в червата. Пробиотиците доказано намаляват “лошия” холестерол, отстраняват запека и регулират чернодробната функция, като резултатът е ликвидиране на чревната токсемия. Дори само тази изключително кратка характеристика показва благотворния ефект на приятелските бактерии, а реално са изписани тонове научни трудове както за пробиотиците, така и за едни други много важни приятели на човека - ензимите, за които ви разказваме в отделна статия в този сайт. Препоръчително е съзнателно да се избягват всички причини, които могат да разрушат баланса на чревната ни екосистема, но на практика това е вече невъзможно да става така естествено и безпроблемно, както е било преди само няколко десетилетия. Говоря за времето преди токсичните химикали да навлязат така високоскоростно и безпощадно във всяка сфера на „цивилизования” начин на живот. . За това възстановяването на полезната чревна флора трябва да бъде отправната точка, началото на всяка очистваща, оздравителна или профилактична програма .

            Пробиотиците Ацидуфилус  и Бифидус  се препоръчват при:
-   Родените със секциум и/или изкуствено хранени деца /само Бифидус комплекс/- великата природа е заложила  оформянето на тази бактерия в детския организъм именно при преминаване на бебето през родовия канал и след това с кърмата. Колко мъдра е природата и за всичко е помислила,но имат ли днес майките качество на кърмата при условия ,че тяхната храна не е пълноценна! Изследванията в последните години, сравнение с тези от преди 30-40 години показват драстично намаление на полезната чревна флора при новородените, дори те да са естествено кърмени.
-   Деца с нарушено храносмилане и забавен растеж- има дечица,които в началото наддават бързо,но след това забавят темпо. Това може да се дължи на не добро усвояване на ценните хранителни вещества, необходими за растежа на детето. За това първото нещо, към което трябва да се сетим са са пробиотиците.
- задължително при дисбактериоза след химио-или лъчелечение, антибиотици, кортизон и др. - при тези случаи оцеляването на чревната флора е невъзможно, за това тя трябва да се набави колкото се може по-бързо с цел възстановяване на организма и по-бързо връщане към нормалния начин на живот.
- За пушачи- цигарите убиват чревната флора, както и стресът.
-  при авитаминоза и анемия - чревната флора е особено важна за извличане на ценните съставки от храната като желязо, калций, витамин В12 и др., вместо да бъдат изхвърлени от организма и на което много често се дължат тези състояние:
-  При продължителна употреба на хлорирана или флуорирана вода.
-  Силен внезапен или хроничен стрес- това състояние, което за съжаление е все по-обичайно за съвременния човек може за секунди да унищожи милиони полезни бактерии, точно както въздейства и върху мозъчните клетки.
            Може да се говори още и още и още, но смятам, че това е достатъчно за да се разбере ключовата роля на бактериите, приятели на човека, както и защо именно всяко начало за профилактика и лечение на организма трябва да започне именно с тях. Предполагам вече се питате от къде да си набавите качествени пробиотици и как да се ориентирате в изобилието от предлагани по дрогерии и аптеки продукти. И сте прави, защото качеството е много важно за да се постигнат всички онези ефекти, описани по-горе. Предлагам на вашето внимание нещо, което лично съм изпитала през последните 16-17 години и знам, че със сигурност действа. Изпробвала съм много продукти, които предлага пазарът, но комбинацията, която ще ви предложа в друга една статия се оказва най-бърза и отлично действаща. Всъщност съвсем на скоро имах здравословен проблем, който много ме затрудни и бе свързан с много и разнообразни на брой симптоми, а също и с алергична реакция и точно това ми състояние ме накара да се върна към тези първи стъпки в лечението и профилактиката, за които говоря. След дълго лутане установих, че  възстановяването на чревната флора подейства най-бързо, както на цялото ми състояние, така и на алергията. Алергията при сина ми преди 17 години, излекувана за 20 дни, разтърсващо ме накара да осъзная силата на природата, пагубното и оздравително действие на онова, което избираме за наша храна и промени живота ми тотално и за винаги. Състояния като алергия към мед (при бебетата) или домашен прах, което се причинява от спори навлизащи през устата също се повлиява при възстановяване на чревната флора, защото именно тя се справя с тях бързо и ефикасно. Силата е в баланса на полезните бактерии, които трябва да бъдат 99% от цялата чревна флора.  И не, че не ги знам тези неща и не, че не ми е минало през житейския опит, но някак в забързаното ежедневие се опитвах несъзнателно да надхитря природата  особено, защото ставаше въпрос за самата мен.  И така до като неестественото ми състояние  само ме застави да се върна към природата и първите стъпки. Всеки, който не го е направил страда много или си  заминава преждевременно, навярно огорчен от лошия си късмет. Предлагам  да започнете Пътя си към по-здравословен и изпълнен с енергия и добро настроение живот с пробиотиците и ензимите на доказалата се на световно ниво в областта на здравето чрез висококачествени храни и хранителни добавки, фирма АкваСорс. Ето и какво казва за тях известният хомеопат и холестичен лекар Д-р Петър Найденов.
 Надявам се , че тази статия не само не ви е загубила времето, но  Ви е обогатила с поне малко.
За повече информация и безплатна консултация пишете на dobri_dela@abv.bg
GSM:0878781697(до 19 часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че споделяте с нас Вашето мнение :-)