14 декември 2014 г.

Още информация за ензимите и AFA от Д-р Петър Найденов

Водораслите AFA съдържат над 2000 вида метаболитни ензими и осигуряват на организма жизненоважни хранителни съставки. Добавените към тях храносмилателни ензими подпомагат храносмилането във всички негови фази. Приемат се в началото на храненето или се поръсват върху храната, ако тя не е гореща.

Ензимите AquaSource осигуряват достатъчни количества:
- протеаза - за по-добро усвояване белтъците,
- амилаза - за по-добро усвояване въглехидратите,
- липаза - за по-добро усвояване мазнините
- лактаза - за по-добро усвояване на млечните продукти.
Освен това са добавени още два много ценни ензима - бромелаин и папаин,
които се извличат от ананас и папая. Най-важните ползи от тях са:
* намаляват възпалителните процеси
* намаляват болката и отоците от спортни травми и хирургически интервенции
* ускоряват възстановяването на множество функции
* имат положителен ефект върху хронични и остри синузити, остеоартрити, ревматоиден артрит, бурсит, тендинит, мускулни спазми, склеродермия
* облекчават артериалните спазми
* разтварят съсиреците в кръвоносните съдове и не позволяват отлагания в тях, което ги прави ефикасни при гръдна жаба, тромбофлебити и варикозни вени
* подобряват абсорбацията и проникването в тъканите на различни субстанции, в това число някои лекарства
* помагат при лошо храносмилане
Ензимите AquaSource са подходящи за вегетарианци.
Препоръчват се като хранителна защита при:
* Чувство на умора след хранене
* Меню, състоящо се предимно от преработени храни
* Нередовно, нарушено или небалансирано хранене с повече мазнини, консервирани храни и пр.
* Проблеми с храносмилането (тежест, подуване, болки, газове и пр.)
* Деца и бебета, които не растат достатъчно и не усвояват добре храната
* Стари хора, при които ензимите по начало са силно намалени
* Често боледуващи или хронично болни, особено хора с храносмилателни смущения, хормонален дисбаланс, проблеми с кръвната захар, затлъстяване, висок холестерол, алергии, стрес, артрит и отслабена имунна система
* Хора, които искат да се изчистят бързо от токсини.
* Здрави хора, които искат още повече енергия.
Допълнителна информация
Ензимите
са специализирани протеини, които улесняват протичането на биохимичните реакции в организма. Те участват във всички процеси на обмяната на веществата, а също така помагат на тялото да се освобождава от токсините. Съществуват хиляди ензими, всеки със специфична функция, като за практически цели те се делят на две главни групи:

Метаболитни ензими
Те определят жизнеността ни, продължителността на живота, бързината и ефективността на обмяната на веществата, както и способността на организма да се чисти от токсини.
Ензимната активност се унаследява и с нейните особености се свързва предразположението към някои болести, в това число ракът. Ако искате да се предпазите от рак, погрижете се за ензимите си!
С възрастта активността на някои ензими може да намалее до 20 пъти, че и повече! Ето защо съхраняването на ензимите означава продължаване на младостта.

Храносмилателни ензими
С храната в тялото навлизат различни вещества. За тяхното усвояване са необходими няколко вида храносмилателни ензими:
протеазата разгражда протеините
амилазата - разгражда скорбялата
липазата - разгражда мазнините
лактазата - разгражда млечната захар.
Част от тях се синтезира в организма, при което се изразходват собствените му химични и енергийни ресурси. Друга част се набавят от някои храни - пресните сурови плодове и зеленчуци, накиснатите и покълнали ядки и семена, ферментиралите храни, пчелния мед, суровото мляко и пр.
Готвените храни не могат да служат за тези цели - ензимите се разрушават от топлината. Далеч преди температурата на кипене, още при 54О С, всякаква активност на ензимите се преустановява.
Ензимно изчерпване
Типичното съвременно меню се състои предимно от топлинно преработени храни и съдържа твърде много мазнини, скорбяла и млечни произведения. Това принуждава организма да синтезира собствени храносмилателни ензими в необичайно големи количества, при което може да се стигне до намаляване на възможностите му за произвеждане на метаболитни ензими и до общо влошаване на здравето, сънливост след хранене, по-бързо състаряване и дегенерация.
Признаците за ензимно изчерпване съвпадат с тези, характерни за остаряването - лоша кожа, бръчки, липса на жизненост и пъргавина.
Особено зле се отразява ензимното изчерпване на мозъка и нервната система. За това е виновен и стресът, който изисква от нас повече енергия, за да се справяме с ежедневието.

Ензими и здраве
Особено ясно се вижда колко важни са ензимите по време на боледуване. Често тогава апетитът намалява, тъй като всички сили на организма се мобилизират за борба с болестта. Приемането на готвена храна даже може да влоши състоянието на болния, защото отклонява енергията му към храносмилане, когато по-важно е да се бори с болестта и да възстановява клетките си.
Добавянето на храносмилателни ензими към храната на всеки човек укрепва храносмилането, ако то е отслабено, и подпомага метаболизма.
Човешкият организъм разполага с определен капацитет за производство на ензими и го насочва повече в една или друга посока според нуждите си. Колкото повече енергия отива за синтезиране на храносмилателни ензими, толкова по-малко остава за останалите нужди.
При най-разпространения начин на хранене (с готвени храни) ензимните наличности постепенно се изчерпват. Това е една от причините деца, чието меню често е бедно на ензими, да страдат от запек, болести на кръвта, язви, артрит и др.
Ензими и диабет
Основен производител на храносмилателни ензими в организма на човека е задстомашната жлеза (панкреас). Същата жлеза произвежда и инсулин. Логично е да се допусне, че ако прекалено много от енергията на панкреаса отива за производството на храносмилателни ензими, той не може да синтезира достатъчно инсулин. Липсата на инсулин води до болестта диабет. Добавянето на храносмилателни ензими към менюто може да намали натоварването на панкреаса и той да започне да изработва повече инсулин - така здравето на хората с диабет може чувствително да се подобри.
Това не означава, че диабетът се лекува с ензими - става дума за облекчаване, отбременяване на натоварването на панкреаса. От друга страна, когато се добавят ензими към храната, тя се усвоява по-добре и клетките на панкреаса получават по-богат приток на хранителни вещества. Това им помага да се обновяват и да произвеждат по-добре и повече хормони и ензими.
Затова е за препоръчване при всяко хранене хората, болни от диабет, да приемат по една капсула ензими с водорасли.
Естествено, това се отнася и за хората с други хронични болести - винаги е добре тяхната ензимна енергия да се съхранява, за да се насочва за борба с болестта.
Ензими и здрави хора
Всеки нормален здрав човек, който се храни с готвена храна, има нужда от допълнително приемане на храносмилателни ензими. Не бива да се притесняваме, че така ще "привикнем" или "ще се изнежим" - просто това е сигурен начин да повишим енергията си и да се съхраним по-дълго млади и здрави. 
Д-р Петър Найденов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че споделяте с нас Вашето мнение :-)