14 декември 2014 г.

Пробиотици: ацидофилус и бифидус

Ацидофилус и Бифидус се наричат пробиотици - приятелски бактерии, които подобряват жизнеността. Те заедно са необходими за постигане на оптимално здраве на храносмилателния тракт, за укрепване на черния дроб и кръвта и за повишаване на естествените защитни сили.
Антибиотици, кортизон, противозачатъчни, кофеин, хлорирана или флуорирана вода, консервирани храни, наситени с въглехидрати и мазнини менюта, както и напрегнат живот могат да увредят полезната храносмилателна флора.
Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве. То може да допринесе за преодоляване на разстройващия ефект, който създават в храносмилателната ни система диетите, заобикалящата ни среда и психическият стрес.
Да вземем например антибиотиците - по правило те нарушават състоянието на нормалната чревна флора, защото убиват покрай вредните бактерии и полезните. На мястото на полезните бактерии тогава се заселват вредни бактерии, паразити или гъбички и така се получава дисбактериоза. Тя е особено опасна при децата и хората с по-отслабен организъм. Протича скрито и коварно. Води до порочен кръг - дават се още антибиотици уж за изтребване на поредните вредни микроби, което още повече нарушава екологията на червата. Ето защо е разумно след всеки прием на антибиотик да се приемат Ацидофилус и Бифидус за една-две седмици, до пълно стабилизиране на състоянието. Възстановяването на полезните бактерии в червата ни предпазва от кандидоза, колиентерит, холера, дизентерия и други дисбактериози.
Лактобацилус Ацидофилус (ЛА)
Тази бактерия е приятел на човешкия организъм. Съдържа се в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Когато се приема в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочно-половата система и подобрява здравето.
Досега са установени следните ефекти на ЛА:
- подобрява екологията на червата и не допуска развитие на болестотворни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.)
- произвежда ензими, в това число галактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар - така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета.
- предпазва червата, пикочните пътища и половата система от бактериални и гъбичкови инфекции
- намалява образуването на канцерогени в червата като не позволява развитие на вредни бактерии там
- намалява диарията след подлагане на радиация или химиотерапия
- намалява нивото на вредния холестерол
Лактобацилус Бифидус
Това a друга благотворна бактерия, която е нормален обитател на дебелото черво. Тази бактерия подобрява храносмилането и усвояването на белтъците и мазнините, както и задържането на минерали като фосфор, калций и желязо. Премахват запека и така подпомагат изчистването на червата и възстановяването на черния дроб. Намалява алергичните реакции към мляко. Участват в разграждането на някои канцерогени, намалява нивото на вредния холестерол, произвежда хормони и витамините В и К.
В комбинация със синьозелените водорасли AFA, пробиотиците Ацидофилус и Бифидус остават живи и активни до консумацията им.
Съчетанието от Ацидофилус, Бифидус и AFA се препоръчва при:
* Внезапен или продължителен емоционален стрес
* Активни и пасивни пушачи
* Затруднения в усвояването на основните минерали и витамини от храната (открива се по влошеното качество на косата, ноктите и кожата) в съчетание с есенциални мастни киселини и "Пакет за лесно начало"
* Продължителна употреба на силно хлорирана и флуорирана вода
* Странични ефекти на антибиотици, стероиди, хормони и пр.
* Проблеми с храносмилането - особено често получаване на запек или разстройство
* Бебета на изкуствено хранене или с чувствително храносмилане, колики и пр.
* Анемия, авитаминоза, интоксикация на организма, когато се предполага дисбактериоза.
Пробиотици и бебета
Пробиотиците
са особено важни през първите две-три години от живота на човека. Бебетата на естествено хранене страдат по-малко от колики и други хранителни смущения. Това се дължи на стимулиращия ефект, който майчината кърма оказва върху бифидобактериите.
Те трябва да съставляват 99% от чревната флора на здравите кърмачета и са много полезни за здравето на детето, защото:
* осигуряват защита срещу чревни инфекции, причинявани от Salmonella (хранително отравяне), Shigella (дезинтерия) и ентеропатогенни Escherichia coli (колиентерит);
* произвеждат млечна и оцетна киселина, които пречат на ферментацията и развитието на нежелани бактерии в червата. По-киселата среда в червата индиректно предотвратява развитието на гнилостни бактерии, които образуват токсични амини от аминокиселини.
Много важно за възстановяване на нормалната чревна флора е осигуряването на големи количества Bifidobacteria особено след лечение с антибиотици. Ацидофилус се препоръчва специално при остри инфекции от ентеропатогенни бактерии - повечето от тях са чувствителни към антимикробните вещества, отделяни от него.
Научният интерес към Bifidobacteria продължава да расте след като учените доказаха, че естествено хранените бебета са по-малко податливи на инфекции от изкуствено хранените. Липсата на конкурентна микрофлора в стомашно-чревния тракт е вероятна причина за ботулизма. Спорите на неговия причинител се поглъщат чрез домашен прах, пръст и мед. Бебетата обикновено нямат достатъчно ниво на стомашна киселинност, за да разрушат този тип патогенни бактерии, както това става при възрастните. Bifidobacteria предотвратяват нахлуването в чревния тракт на тези и други болестотворни бактерии, като ги конкурират за хранителни вещества и място за закрепване. Освен това те произвеждат антимикробни вещества, пречещи на развитието на широкоразпространените патогени.
Приети чрез храната, Bifidobacteria водят до по-голямо наддаване на бебетата поради по-добро усвояване на белтък. Те помагат също усвояването на калция и други минерали и витамини. С тяхна помощ се произвежда лактаза (ензим, необходим за усвояване на млякото).
Бебетата получават Bifidobacterium infantis и други полезни микроорганизми при преминаване през родовия канал. Тези бактерии навлизат през устата на бебето в червата и се прикрепват към стените им преди други, не толкова приятелски микроорганизми от външния свят да направят същото. Кърменето също помага за развитието на Bifidobacteria, особено на B. infantis.
Дисбактериоза
Бебетата, родени чрез цезарово сечение, нямат възможност за такъв мощен старт с полезни микроорганизми. Ако те са и на изкуствено хранене, чревната им микрофлора е като на възрастни, което не е добре за здравето им.
Чревната флора на бебетата, дори кърмени и здрави, е относително нестабилна. Малки промени в околната среда могат да нарушат баланса на благотворните микроорганизми - например да се стигне до пренаселване с неприятелски бактерии, с което да се намали резорбцията на хранителните вещества и др. Промени в хранителния режим, ваксинации, обикновени инфекции, дори резки промени във времето причиняват дисбаланс.
Антибиотици, кортикостероиди и някои други лекарства силно увреждат микрофлората. Това води до диария, кандидоза (вид гъбично заболяване) и др.
Дори естественото хранене не може да осигури оптимално ниво на Bifidobacterium infantis у бебетата. Добре е B. infantis да се добавя ежедневно към храната на бебетата.
Редовния прием на големи количества от тези полезни благотворни бактерии подсилва допълнително организма като подпомага храносмилателната система при борба с вредните и болестотворни бактерии.
Много е лесно към храната на бебетата да се прибавят изсушени при ниска температура полезни бактерии. Те се предлагат заедно с водорасли AFA на капсули. Тези капсули се отварят и съдържащия се в тях прах се прибавя към плодовия сок
Д-р Петър Найденов 

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Фирма АкваСорс предлага пробиотици в опаковки по 50 капсули, като всяка капсула съдържа милиард живи полезни бактерии в комбинация с уникалните синьозелени водорасли


50 капс.-43 лв.

50 капс.-43 лв






тел: 0878 781697

Можете да поръчате от тук




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че споделяте с нас Вашето мнение :-)