4 юли 2014 г.

Хранителни добавки – що е то?



Хранителни добавки – що е то?

      Преди 15-20 години изразът „хранителни добавки” се чуваше много рядко и будеше недоверие у хората, особено в България. Нас, ветераните в кампанията за ограмотяване на населението в посока на здравословното хранене и добавки ни гледаха с огромно любопитство и за щастие с доверие и удовлетворение от постигнатите резултати в последствие. От тогава зелената вълна на здравословното хранене започна да залива света и малко по малко хората възприеха този израз. Все по-честите лоши последици и алергии в следствие  медикаментозно лечение накара човечеството  да обърне глава назад към природата за да потърсят решение в мъдростта, предадена от древността. Много често това решение го намираме в биологично активните хранителни добавки. Какво обаче представляват те днес !? Можем ли да им се доверим винаги и какво е основното, на което трябва да отговарят хранителните добавки за да ни гарантират профилактика и/или лечение !? Кои са случаите, в които трябва да отбягваме продукти, наречени хранителни добавки и кога да ги приемем с радост !? Много са въпросите и ще се постарая да внеса малко яснота, с което да помогна при сложния за днешните пазарни условия избор на хранителни добавки. За целта ще започна с малко история като се старая да не ви отегчавам.
      Още в дълбока древност човек е боледувал и е намирал лек в обкръжаващата го природна среда. Веществата имащи лекарствен ефект са се съдържали предимно в храната на древните хора – растения, корени, плодове, кора, листа, също така минерали и дори почва, макар това да звучи странни за съвременния ни живот. Това се потвърждава и днес при откриване на изолирани от така наречената „цивилизация” племена. Това е много близо до мъдрата заръка на Хипократ, изречена доста по късно през IV век пр.Хр. – „нека храната бъде ваше лекарство”.
Знанието за лечебните свойства на веществата се предава от поколение на поколение и е съхранено в древната медицина-българска, китайска, индийска, тибетска, Тук с гордост можем да кажем, че тайните на българската народна медицина се предават от векове и до днес помагат дори в много случаи, когато всичко останало е изпробвано безуспешно. Дори може да се дискутира по въпроса за българските корени на китайската, тибетска и индийска медицина, но в някоя друга публикация :-). Старите рецепти като правило имат сложен състав и естествен природен характер. В западната медицина наблюдаваме точно обратното - отделяне от природата, разкриване на молекулярния състав на природните компоненти и създаване на фармацевтични препарати чрез химичен синтез. И не е ли странно при това положение, наричаме съвременната медицина „традиционна”! На какво основание търсим там традиция?! Нелогично е.
      Именно зачестилите токсични и алергични усложнения, появяващи се след засиленото прилагане на съвременните химически „лекарства” от една страна и доказания ефект на древната медицина, от друга страна, довежда до комбинацията от двете като средствата и методите от древната медицина проникнаха в западната медицина. Едно от следствията на този процес е прилагането на натурални растителни, животински и минерални продукти в биологично активни хранителни добавки  чрез високи технологии.
      В съвременния живот твърде често хората се хранят с неща, които не би следвало дори да се нарича храна. А „защо” е обяснено много добре в статията „човек и природа”. Ежедневното лишаване на организма ни от ценните за него съставки, които би следвало да са „горивото” ни за един пълноценен живот, налага нуждата да се търси начин как да се попълни липсващото звено между онова, което приемаме като храна и реалните нужди на организма от микро- и макро елементи, антиоксиданти, а също и енергия за клетките за да функционират добре. Така с годините се стига до дефицит на тези вещества, което пък води до съответните симптоми и болести. Целта на биологично активните хранителни добавки е да попълни именно това липсващо звено от елементи. Много важен аспект на действие, който се разглежда в последните години е енергийното, имунологичното и информационното въздействие на ниво клетка в организма. Т.е. желаем да постигнем не количествено, а качествено клетъчно хранене като баланс между белтъчини, мазнини, въглехидрати от една страна и от друга благоприятно енергийно и информационно въздействие. С помощта именно на такова хранене можем да постигнем една наистина хармонична психо-нервно-ендокринно-имунна система за да водим пълноценен творчески живот.
      Какви са обаче опасностите, които се крият в продукти, предлагани като хранителни добавки. Ще се опитам да го обясня на народен език, перифразирайки от лекция на проф. д-р Ю.П. Гичев в Медицинска академия на тема «Микронутриентология и съвременни тенденции в използването на биологично активни съставки към храната»: Много фирми, които не разполагат с високи технологии и нужния научен потенциал създават продукти, които са химически, но имитират до някъде природните формули в храната. Организмът, разпознавайки тази фалшификация подава информация на клетките, че това не е храна и съответно тя не бива усвоявана като такава. Вреди се нанасят, но не изцяло, защото организмът си има своите защитни функции за такива случаи. Други фирми, успяват много добре да имитират природните формули на истинската храна чрез химични вещества и тези добавки биват усвоявани на 100%, защото организмът не може да разпознае фалшификата и поради това могат да се понесат не малки щети за организма.
Когато говорим за добавки към храната, то те не би следвало да са нещо друго, освен биологично активни вещества, получени от природни, естествени (в това число и хранителни) продукти с помощта на високи технологии в концентриран вид, в удобна за употреба и за продължително хранене форма- капсули, дражета, сухи и течни екстракти, чайове и т.н.(проф.Ю.П.Гичев 2001г). Т.е. натуралните хранителни добавки би следвало по естествен начин да възстановят единството храна=лекарство, лекарство=храна, защото това е един от най-естествените начини за лечение, заложени от природата.
Не бих могла да изредя поименно всички фирми, произвеждащи хранителни добавки, още по-малко да дам точна оценка на качеството на техните продукти, но смятам информацията до тук е доста ясна и  полезна при избора им. Бих искала да отбележа и още един факт, който прави силно впечатление. Често се срещат продукти, предлагани като хранителни добавки, на които е изписан един, единствен елемент – минерал или витамин. Природата не създава тези витамини или минерали самостоятелно в храната, те ВИНАГИ се намират в комбинация с много други елементи, които способстват тяхното усвояване от организма. Вземането на един единствен елемент е възможно да доведе до не усвояването му или до предозирането му, което разбира се не само няма да доведе до желаните резултати, а може и да ги влоши.
Винаги проверявайте какво е описанието на опаковката, източника на добавката, ако е възможно и технологията на добиване, защото това са изключително важни неща, които ще ви насочат в избора. В този сайт ви предлагам само доказано качествени продукти, отговарящи на всички условия за биологично активни хранителни добавки и супер храни, създадени чрез щадящи високи технологии, издържали на проверката на времето  и милионите потребители, останали такива в продължение на повече от 20 години. Това само по себе си е най-добрата реклама, защото както знаем от личен опит, не бихме купили нещо втори път, ако не сме доволни първия път.
Бъдете по-здрави, по-радостни, по-усмихнати: 
©Пепа Рашева





skype: slunce009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че споделяте с нас Вашето мнение :-)